e-lianiko

Τι κουρτίνες να βάλω στο σαλόνι; 6 κανόνες

Τι κουρτίνες να βάλω στο σαλόνι; 6 κανόνες
07/07/2021

Η πιο δύσκολη στιγμή στη διακόσμηση ενός σαλονιού η ώρα που πρέπει να διαλέξεις κουρτίνες. Ξεκινάς μια βόλτα στα μαγαζιά και αρχίζεις και βλέπεις σχέδια και άλλα σχέδια και χρώματα και άλλα χρώματα και καταλήγεις να μπερδευτείς και να μην ξέρεις τι να διαλέξεις ή στην χειρότερη περίπτωση να μετανιώσεις  αργότερα για την επιλογή σου.

Εμείς θα σας δώσουμε 6 συμβουλές απαντώντας στην ερώτηση «Τι κουρτίνες να βάλω στο σαλόνι».

Ξεκινάμε

1) Ύφασμα: Η κουρτίνα είναι ύφασμα οπότε πρέπει να συνδυαστεί με τα υπόλοιπα υφάσματα στο σαλόνι μας, κυρίως με τον καναπέ. (για παράδειγμα ένας καναπές που το ύφασμα του είναι ματ σαν ψάθα ή λινό δεν μπορούμε να βάλουμε κουρτίνα ταφτά που είναι γυαλιστερό ύφασμα) . Οπότε παίρνουμε σαν κατεύθυνση τα υφάσματα του σαλονιού μας και επιλέγουμε ύφασμα κουρτίνας.

2) Μονή ή διπλή: Το σαλόνι είναι συνήθως χώροι πιο μεγάλοι και πιο επίσημοι οπότε κατά κύρια βάση χρειάζονται διπλή κουρτίνα(εσωτερική, πλαϊνό). Αυτό μας βοηθάει να γεμίσουμε το χώρο, να αναδείξει το ένα ύφασμα το άλλο και πρακτικά να τραβάμε την «χοντρή» κουρτίνα όταν θέλουμε πιο ιδιωτικές στιγμές.

Μπορούμε επίσης να βάλουμε μονή κουρτίνα όταν θέλουμε να πετύχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να έχουμε ένα πιο ανάλαφρο χώρο, να έχουμε μια πιο διακριτική κουρτίνα σε σχέση με τον υπόλοιπο χώρο και δεν μας ενδιαφέρει τόσο η ιδιωτικότητα όταν είμαστε και τυχεροί και δεν έχουμε απέναντι γείτονες! Tip: Η μονή κουρτίνα είναι μια ωραία επιλογή σαν καλοκαιρινή κουρτίνα που συνήθως θέλουμε κάτι πιο ανάλαφρο.

3) Χρώμα: Και όμως το χρώμα έρχεται σαν επιλογή αφού έχουμε διαλέξει όλα τα παραπάνω. Στο χρώμα έχουμε 2 οδηγούς, χρώματα που ταιριάζουν με το καφέ και χρώματα που ταιριάζουν με το γκρι. Ας δούμε τι δεν πάει με το ένα και το άλλο χρώμα που είναι αυτά που αποκλείουμε.

Καφέ: Δεν πάει με το γκρι, το μαύρο, το ασημί και κάποιες αποχρώσεις του σκούρου μπλε ή μωβ που μπλεδίζει.

Γκρι: Δεν πάει με το καφέ, το μπεζ και όλα τα μπεζ που καφετίζουν.

Οπότε ότι αποκλείσουμε όλα τα άλλα πάνε με μικρές βέβαια εξαιρέσεις.

4) Απόχρωση: Απόχρωση είναι ο τόνος ενός χρώματος π.χ. γκρι του πάγου. Συνδέεται με το επόμενο χαρακτηριστικό «τις αντιθέσεις» αλλά μας ενδιαφέρει βασικά για το πόσο θέλουμε να σκουρίνουμε ή να ανοίξουμε ένα χώρο αλλά και χαρακτηριστικά όπως το ύφασμα στο αν είναι πυκνό-βαρύ ή αραιό-ελαφρύ.

5) Αντιθέσεις: Όλα κινούνται βάση αντιθέσεων.

Η αντίθεση του εσωτερικού με το πλαϊνό ύφασμα είναι αυτές που αναδείξουν το σύνολο μιας κουρτίνας. Η αντίθεση της κουρτίνας με τον υπόλοιπο χώρο είναι αυτή που αναδείξει το σύνολο του χώρου μας.

Μπορούμε να κάνουμε πάντα και το αντίθετο δηλαδή να μην κάνουμε αντιθέσεις. Μπορούμε να επιλέξουμε χρώματα που είναι εναρμονισμένα στο χώρο και να μην δηλώνουν έντονα την παρουσία τους για αυτό το λόγω και λέω πως η κουρτίνα είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και υποδηλώνει το χαρακτήρα μας.

6) Σχέδιο: Το σχέδιο της κουρτίνας είναι αυτό που αναδεικνύει το χώρο μας. Για παράδειγμα σε ένα χαμηλοτάβανο σπίτι η ρίγα θα μας δώσει ύψος. Σε ένα μικρό σαλόνι δεν βάζουμε ένα σχέδιο με βαριά επανάληψη για κουράζει. Το μοτίβο στην πλέξη του υφάσματος πάλι  είναι πιο διακριτικό και μπορεί  να μπει πιο εύκολα σε ένα μικρό χώρο. Εδώ δυστυχώς δεν υπάρχουν στάνταρ κανόνες γιατί κάθε σπίτι είναι διαφορετικό οπότε προτείνουμε να βλέπουμε το χώρο από κοντά ή ζητάμε να μας φέρνουν μια φωτογραφία του χώρου στο κινητό.

Μη σας τρομάζει η επιλογή της κουρτίνας. Αν ακολουθήσετε τους παραπάνω κανόνες θα ξεμπερδευτείτε αλλά αν έχετε αμφιβολίες μη διστάσετε να εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες που θα σας κατευθύνουν στο τι να αποφύγετε. Στο τι θα βάλετε πάντα μετράει η δική σας γνώμη και με βάσει αυτή θα γίνει η επιλογή.

Χάρης Αναστασόπουλος

Ρυθμίσεις των cookies Απόρριψη των cookies